FASCINATIES

line

Een aantal keren per jaar wordt door één van de leden van FWS Maassluis een presentatie gehouden over wat haar/hem fascineert.

Dit hoeft niet persé een relatie te hebben met fotografie, je kunt voor van alles een fascinatie hebben, zolang het maar op het creatieve vlak ligt kun je er bij FWS een presentatie over geven.

 

In het programma van afgelopen jaren is een aantal keren zo'n presentatie opgenomen, het is bij ons een relatief nieuw initiatief.

 

De presentaties kunnen worden gedownload.

 

 

 

Huub Bierens     [ Verbeelding ]           30 sept. 2016

 

Deze kan niet los gezien worden van mijn fascinatie voor kunst, met name moderne kunst. Net zoals ik een liefhebber ben van wijn, maar er niet veel verstand van heb.

De waardering en beleving van het werk van een kunstenaar kan niet los gezien worden van zijn/haar achtergrond en ontwikkeling. Het tot stand brengen van een kunstwerk is niet het eindresultaat, maar de plaats die de afbeelding inneemt in de ontwikkeling van de kunstenaar, afgezet in de tijd waarin hij/zij leeft, of geleefd heeft. Die ontwikkeling is als het ware het eindresultaat.

Alleen mooi is voor mij geen criterium, meer verbeelden dan afbeelden.

 

[   Verbeelding  ]   (14Mb)

Schilderij: William Turner

 

 

 

 

 

Hans Heeres     [ Suggestie ]                   3 nov. 2016

 

Mijn fascinatie bestreft de suggestie in de fotografie.
Een foto die iets anders voorstelt of oproept dan in werkelijkheid te zien is. Een prikkeling die verrast en vragen oproept.

Een foto van Jonas Bendiksen die suggereert dat het hier een
geconstrueerde foto is van een maquette.
In werkelijkheid is dit een beeld van een aantal dorpelingen in het Altai gewest die in 2000 onderdelen van een gecrashde raket verzamelen.

 

[   Suggestie  ]   (5Mb)

Foto: Jonas Bendiksen

 

 

 

Reinier v.d. Lingen     [ Verbeelding ]     17 febr. 2017

 

Mijn fascinatie bestreft de verbeelding van kunstenaars.
Wat mij fascineert is het vermogen van de kunstenaar om zijn gedachten,
zijn emoties, zijn wereld zo te verbeelden dat een beschouwer daar in mee kan gaan.

Voor de oude kunsten, beeldhouwen, schilderen en schrijven is dat basiskunst.
Voor fotografie ligt het gevaar op de loer dat men een schilderij wil laten zien. De kunst is om te verbeelden zonder de fotografie als medium te verloochenen. Essentiel is daarbij de keuze van vorm, los werk, serie, boekvorm of niet. Evenals de materiaal- en techniekkeuze.

 

[   Verbeelding  ]   (8Mb)

Foto: Hiroshi Sugimoto

 

 

 

 

line